Zamknij
REKLAMA

Czym jest olej marula?

11:31, 31.08.2018 | Materiał Partnera

Każda kobieta, i zapewne wielu mężczyzn, ma w swojej szafie niezliczoną ilość kosmetyków. Jednak czy pośród nich znajduje się olej marula? Jeżeli nie, czas byś poznała czym on jest i jakie ma właściwości.

Wszyscy chcemy być piękni

Najprawdopodobniej nie ma na świecie osoby, która z pełną premedytacją powiedziałaby „chcę brzydko wyglądać”. Nie, wszyscy chcemy wyglądać dobrze. Marzy nam się być pięknymi, bez względu na to, czy jesteśmy kobietą, czy mężczyzną. Niestety, większość z nas nie dostała przy urodzeniu idealnie gładkiej cery bez żadnych wad. Właśnie z tego powodu zmuszeni jesteśmy korzystać z kosmetyków. Firmy z branży prześcigają się w oferowaniu nam najlepszych możliwych rozwiązań. Kosmetyki naturalne, z dodatkiem cynku, miedzi, jonów srebra, o zapachu jagód, malin, melona, kokosa – wybór jest wręcz nieograniczony. Różni są producenci, skład i cena, jednak jedno pozostaje bez zmian – nasze pragnienie pięknego i zdrowego wyglądu. Bo to właśnie ten drugi problem jest niekiedy ważniejszy. Skórę dotykają różne bolączki, z których najpoważniejsza to trądzik oraz egzema. Je można i trzeba leczyć, jednak z reguły nie obejdzie się bez wsparcia dermatologa. Jeżeli nie chcesz tracić czasu na stanie w kolejce do specjalisty, sprawdź czym jest olej marula, o którym zaczynamy mówić.

Czym jest olej marula?

Być może nigdy nie słyszałaś o oleju marula. Nic dziwnego, bowiem nie należy on do najpopularniejszych kosmetyków w naszych szafach. Zdecydowanie częściej znajdziemy w niej olej arganowy, który działaniem jest zbliżony do oleju marula. Skupmy się jednak na tym drugim. Olej marula, zwany też Sclerocarya Birrea Seed Oil pozyskiwany jest z pestek owoców drzewa o tej samej nazwie, zwanego również drzewem słoni. Olej marula ma jasnobeżowy kolor oraz delikatny, przyjemny zapach. Jednak to nie jego lekka konsystencja sprawia, że jest tak ceniony, ale przede wszystkim właściwości. Olej marula wykazuje działanie antybakteryjne, szybko się wchłania, ma działanie regenerujące, łagodzące oraz posiada wysokie stężenie witaminy C oraz E. Wszystko to sprawia, że znajduje on zastosowanie w wielu różnych sytuacjach. Prezentujemy je poniżej.

Olej marula – zastosowanie

Olej marula jest stosowany przede wszystkim w kosmetyce. Służy on do pielęgnacji skóry twarzy, szyi, okolic oczu, dekoltu, ujędrniania biustu, masażu antycellulitowego, usuwania rozstępów, pielęgnacji włosów czy regeneracji zniszczonej skóry dłoni oraz paznokci. W tym miejscu warto powiedzieć, że to nie jedyne jego możliwości. Olej marula to świetne lekarstwo dla osób, które mają problemy skórne. Trądzik czy egzema zaliczamy do schorzeń, które mocno wpływają na naszą samoocenę. W walce z nimi pomaga olej marula, który, co powiedzieliśmy wyżej, ma działanie antybakteryjne. Jednak najważniejszy jest fakt, że olej marula to w 100% naturalny kosmetyk. Nie zawiera on żadnej szkodliwej dla naszego organizmu chemii, dzięki czemu mogą go bez obaw stosować osoby po poparzeniach. Niektóre specyfiki mogą podrażniać taką skórę, natomiast użycie oleju marula to gwarancja bezpieczeństwa.

 

(Materiał Partnera)
REKLAMA
© ciechocinek.biz | Prawa zastrzeżone